Ondersteuning en advies:

Wat wij zien en ervaren, is niet altijd hetzelfde als wat anderen zien en ervaren.

Voor veel mensen uit het neuro-diverse spectrum is de wereld vol van prikkels, geluiden, visuele overload, geuren en nog veel meer. Het onverwacht van iemand aanspreken kan bijvoorbeeld snel tot volledige ontregeling leiden en komt de communicatie niet goed over of helemaal niet. 

Praktisch advies voor publieksmedewerkers:

Elke dag heb je contact met mensen. Maar wist je dat ruim 1 op de 5 mensen neurodivers is? Denk aan ADHD, autisme of hoogsensitiviteit. Voor hen kan een gewone situatie – zoals een vraag aan een balie of een controle op straat of in het OV – al snel overweldigend worden ervaren, waardoor (gedrag)uitingen al snel verkeerd begrepen kunnen worden.

🔹 Wat kun jij doen?

  • Rustige communicatie: Spreek duidelijk, geef tijd om te reageren.
  • Prikkels verminderen: Let op licht, geluid en drukte in de omgeving.
  • Structuur bieden: Geef stap-voor-stap uitleg en vermijd onverwachte veranderingen.
  • Alternatieve contactopties: Niet iedereen voelt zich prettig bij direct gesprek of oogcontact.

Met de kennis, ervaringen van deskundigen en kleine aanpassingen zorgen we voor minder misverstanden, minder stress en zelfs minder escalaties in lastige situaties. (Publieks)medewerkers ervaren meer grip op communicatie, terwijl neuro-divergente mensen zich beter begrepen voelen. We hebben al veel organisaties geholpen en zien keer op keer hoe deze inzichten leiden tot meer rust, begrip en soepelere interacties.

Wil jij dit ook? Neem contact op!


ADHD/ADD diagnose op latere leeftijd – en nu?

Pas op latere leeftijd ontdekken dat je ADHD/ADD hebt, kan veel losmaken. Er vallen puzzelstukjes op hun plek, maar hoe ga je ermee om? Hoe werkt jouw brein? Wat betekent het voor je werk, relaties en dagelijkse structuur? En hoe zit het met voeding, medicatie en energiebeheer?

Voor kinderen en jongeren is er volop informatie en begeleiding, maar als volwassene met een late diagnose sta je vaak zelf voor de uitdaging om alles uit te zoeken. Dat kun je alleen doen – of samen met anderen die hetzelfde meemaken.

Bij Datgaanwedoen starten we een laagdrempelige (zelfhulp)groep voor volwassenen met een late ADHD-diagnose. Geen ingewikkeld gedoe,  bescheiden bijdrage in de kosten, maar wél een plek waar je (vooral) jezelf kunt zijn, ervaringen kunt delen, inzichten opdoet en praktische tips krijgt van anderen die precies begrijpen waar je tegenaan loopt.

💡 Wat je kunt verwachten:
✔️ Herkenning en begrip – We snappen je!
✔️ Praktische handvatten voor werk, (dag)structuur en energiebeheer.
✔️ Hoe gaat het met medicatie, voeding, thuissituatie, relaties, kinderen etc.
✔️ Een veilige omgeving waarin je gewoon jezelf mag zijn, waar we samen ontdekken.

Wil je erbij zijn of meer weten? Neem gerust contact op!